Iedereen heeft af en toe wel eens last van een slechte adem. Nadat je teveel knoflook hebt gegeten, of wanneer je ’s ochtends wakker wordt, is het niet zo fris uit jouw mond raken heel normaal. Als je even jouw tanden poetst, is er vaak niets meer aan de hand. Echter zijn er ook mensen die met een chronisch slechte adem te maken hebben. Dit is zeer vervelend, daar het vaak menselijk contact ongemakkelijker maakt. Dit wordt ook wel halitose genoemd.

 

Waar ligt de oorzaak?

De oorzaak van een slechte adem kan op veel gebieden liggen. Meestal is dit lokaal in de mondholte, maar het kan ook op een andere plaats liggen. Heb je last van halitose buiten de mondholte, dan kan dit een van de volgende oorzaken hebben:

  • Aandoeningen in maag-darmkanaal
  • Bepaalde medicijnen
  • Knoflook, alcohol, tabak of anders voedings-/genotsmiddelen
  • Luchtwegaandoeningen

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Meestal wordt het echter veroorzaakt door bacteriën in de mondholte.  Werk aan uw gezondheid en u zal hier minder last van ondervinden.

 

Bacteriën in de mondholte

Wanneer er bacteriën in de mond zitten op plaatsen waar bijna geen zuurstof is, kunnen deze zwavelhoudende eiwitten omzetten in vluchtige zwavelverbindingen. Deze zijn bij zeer lage concentraties als ruikbaar. Speeksel beschermt de mond tegen deze bacteriën, maar een droge mond (door koffie of medicijngebruik) kan de vieze smaak en slechte adem veroorzaken. Dit betekent dat ook ‘gezonde’ mensen hier last van kunnen hebben.

 

Wat moet ik doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een slechte adem te voorkomen. Zo is het sowieso belangrijk om twee keer per dag jouw tanden te poetsen en minimaal een keer per dag te flossen. Ook is het belangrijk om eens in de paar maanden de tandarts te bezoeken. Tandartsenpraktijk Floriande in Hoofddorp is een hoog aangeschreven praktijk. Daarbij kun je nog een aantal dingen doen:

  • Reinig de achterkant van jouw tong
  • Drink voldoende water
  • Ontbijt met kauwbaar voedsel