Een tandarts en een orthodontist weten allebei heel erg veel van tanden af, maar wie doet nou wat precies? En wat doet een tandarts nog meer dan een orthodontist. 

Tandarts, specialist in?

De tandarts heeft een net wat anders gebied dan een orthodontist. De tandarts is namelijk een specialist in het onderhouden van het gebit en dat is toch echt wat anders dan een orthodontist. Als je eens gaat kijken naar de opleiding van een tandarts, dan is orthodontist maar een klein onderdeel van de opleiding. Een tandarts is dus niet geschikt om iemand te behandelen met een beugel, als hij/zij dit wel zou willen dan moeten er nog verdere cursussen gevolgd worden. 

Maar bij een tandarts kun je bijvoorbeeld ook andere dingen doen om het gebit wat te onderhouden, dat heb ik ook gedaan. Bijvoorbeeld je tanden bleken in Enschede, dat is dus bijvoorbeeld ook iets wat een tandarts voor je doet, eigenlijk is dat ook een soort van het onderhouden van je gebit.

De orthodontist

De orthodontist is op zijn/haar beurt weer specialist in beugelbehandelingen het recht krijgen van je gebit. Om een orthodontist te worden, moet je wel aardig veel studeren, 10 jaar maar liefst. Eerst 6 jaar de opleiding van tandarts volgen en daarna nog 4 jaar een opleiding naan de universiteit die je specialist in beugelbehandelingen maakt.

Je hebt verschillen soorten beugels, wat varieert van een slotjes beugel tot een onzichtbare beugel. Dat laatste is vrij recent pas uitgevonden en is steeds populairder aan het worden. Mijn zoon heeft ook een invisalign in Enschede laten plaatsen, een slotjes beugel zag hij namelijk totaal niet zitten door hoe hij er dan uit zou zien. Maar goed die beugel is dus onzichtbaar en werkt sneller dan een slotjesbeugel, het kan wel tot een jaar sneller zijn.