Wat is de beste oplossing voor een alternatief van je eigen tanden en kiezen?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Bespreek met de tandarts wat er bij jouw gebit mogelijk is. Een gebitsprothese valt wat betreft de vergoeding onder de standaard dekking van de ziektekostenverzekering. Wat de kosten kunstgebit zijn verschilt per aanbieder.

Een volledige gebitsprothese:

Het klapperende en onpersoonlijke kunstgebit wat je je wellicht herinnert van je opa of oma is echt niet meer van deze tijd.
In de meeste gevallen is het mogelijk om een volledig kunstgebit voor jou op maat te laten maken. Met zo’n gebit zal je je snel zeker voelen omdat het precies pasklaar voor jouw mond is gemaakt.
De keuze is er om zo’n volledige gebitsprothese met of zonder implantaten te laten maken.

Wat zijn implantaten:

Tanden en kiezen worden in de kaak op hun plaats gehouden door de wortels. Als de wortels beschadigd raken of er ontbreken tanden of kiezen, zal de kaak gaan slinken en zal je gezichtsuitdrukking anders worden; je ziet er ouder uit.
Implantaten vervangen de wortels, het zijn dus eigenlijk kunstwortels, ze bestaan uit schroefjes die in je onder en/of bovenkaak worden vastgezet en waarop je een ( gedeeltelijke)prothese kan vastklikken. De mogelijkheid om hierbij zelf je prothese in en uit je mond halen, blijft aanwezig, maar de prothese zit in je mond zonder dat het kan bewegen.

Een gedeeltelijke gebitsprothese:

Misschien is het ( nog) niet nodig je hele gebit te laten vervangen, maar volstaat een gedeeltelijke prothese. Ook dan kun je kiezen voor een prothese met of zonder implantaten.

Hoe gaat de procedure van het vervangen van je gebit door een prothese in zijn werk:

Allereerst is het belangrijk dat je goed voorgelicht door de experts. Dit gebeurt in een intake gesprek. Als je kiest voor een prothese met implantaten, gebeurt het plaatsen hiervan in een kleine operatie. De implantaten moeten vervolgens enkele weken vastgroeien in de kaak en daarna wordt de volledige prothese vervaardigd en geplaatst. Dit zal in meerdere afspraken gebeuren. Dit gebeurt met uiterste precisie omdat je prothese natuurlijk perfect moet passen.