Heb je ook last van amandelstenen? Je bent niet de enige. Naar schatting heeft zo één op de zestig mensen, ongeveer 1,5 tot 2% dus, last van amandelstenen. Deze witte brokjes achterin de keel worden soms niet direct opgemerkt, maar kunnen diverse klachten veroorzaken.

Eén van de meeste vervelende klachten is een slechte adem. Door bacteriën die aanwezig zijn in de steentjes, kan je structureel te maken krijgen met een stinkende adem. Het vervelende is dat je dit niet altijd zelf doorhebt, omdat het lichaam snel went aan de geur. Dat geldt helaas niet voor omstanders, wat tot ongemakkelijke situaties kan leiden.

Gelukkig zijn amandelstenen over het algemeen ook goed te behandelen. De oplossing van amandelstenen ligt bij het verwijderen van de brokjes zelf en het treffen van maatregelen tegen de oorzaken.

Waarom we last krijgen van amandelstenen

Bijna iedereen krijgt op een gegeven moment te maken met amandelstenen. Hoewel er vaak enkele factoren aanwezig zijn die waarschijnlijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan, lijkt dit niet altijd het geval te zijn.

Waarom krijgen we dan toch te maken met amandelstenen?

Dit heeft waarschijnlijk simpelweg te maken met de vorm van de amandelen en keel. De amandelen zijn kleine klieren aan weerszijden van de keel die betrokken zijn bij het afweersysteem. In de amandelen zitten vrij diepe groeven, die ook wel de amandelcrypten genoemd worden.

In deze crypten worden ziekmakers opgevangen en vervolgens onschadelijk gemaakt. Tegelijkertijd kunnen cel- en voedselresten in deze groeven terecht komen. Dit is lang niet altijd een probleem, maar soms gaan deze resten zich hier ophopen.

Is dit het geval, dan kunnen bacteriën zich hier in relatieve rust gaan nestelen. Het is voor de aanwezige afweercellen namelijk lastig om de bacteriën te doden, gezien ze tussen de lichaamseigen celresten en voedselresten zitten. Het gevolg is dat de bacteriën zich beginnen te vermeerderen en we dus last krijgen van witte of witgele brokjes: amandelstenen.

Symptomen die kunnen opspelen zijn onder meer een slechte adem, moeite met slikken, een metaalachtige smaak in de mond en soms zelfs amandelontstekingen.

Risicofactoren amandelstenen

Hoewel er niet altijd een duidelijke aanleiding lijkt te zijn voor de amandelstenen, zien we vaak wel één of meer risicofactoren. Dit zijn factoren die de kans op het ontstaan van amandelstenen aanzienlijk vergroten.

In elk geval de volgende risicofactoren zijn door onderzoek gevonden:

  • Slechte mondhygiëne
  • Droge mond
  • Veel zuivelproducten in het dieet
  • Veel koffie- en alcoholgebruik
  • Alcohol in het mondwater dat wordt gebruikt
  • Neusverkoud of soortgelijk (verhoogde neusslijmproductie)

Van deze risicofactoren lijken met name een slechte mondhygiëne en droge mond een grote invloed te hebben op de groei van amandelstenen. Een groot deel van de behandeling van de brokjes bestaat uit het aanpakken van deze risicofactoren. Door dit effectief te doen, kun je in veel gevallen amandelstenen voorkomen. Ook kunnen reeds bestaande brokjes afnemen in grootte of zelfs volledig verdwijnen.

Oplossing van amandelstenen

Wil je amandelstenen oplossen en ook op de lange termijn geen klachten meer krijgen, dan bestaat de behandeling uit twee onderdelen: het verwijderen van amandelstenen die al aanwezig zijn en de aanpak van risicofactoren.

Verwijdering van bestaande amandelstenen

Aanwezige amandelstenen kunnen verwijderd worden door een mondhygiënist of arts, maar je kunt dit ook thuis eenvoudig doen met speciale hulpmiddelen. Thuis voor de spiegel kun je in een handomdraai amandelsteentjes verwijderen.

Doet dit echter niet door met een vinger of wattenstaafje op de amandelen te duwen. Dit kan leiden tot beschadigingen of nieuwe besmettingen. Gebruik liever een speciaal hulpmiddel, zoals één van de volgende instrumenten:

Tonsilfresh Cupping Glass

Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je brokjes wegzuigen uit de amandelcrypten. Zeker wanneer de brokjes wat dieper in de crypten zitten, is dit een prettig hulpmiddel. Anders dan bij veel andere instrumenten, hoef je nu namelijk niet te veel aan het weefsel te zitten.

De Tonsilfresh Cupping Glass is een hol buisje met aan het uiteinde een opening en aan het andere uiteinde een klein ballonnetje. Met het ballonnetje kun je handmatig de brokjes wegzuigen, zonder schade aan de amandelen te riskeren.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een metalen staafje met een prettige greep, waarmee je de amandelstenen weg kunt wippen uit de amandelcrypten. Aan het uiteinde van het staafje zit een soort lusje, dat achter of rond de brokjes gezet kan worden.

Ligt het brokje op het lusje, dan kun je met een voorzichtige handbeweging de brokjes uit de amandelen halen.

TonsilFresh Led Tool

Omdat de amandelen zich vrij ver achterin de mond bevinden, kan het lastig zijn om ze goed te zien liggen. Zeker met een ongeoefende blik kan dit het oplossen van een amandelsteenprobleem bemoeilijken.

Is dit het geval, dan biedt de TonsilFresh Led Tool uitkomst. Dit is een staafje dat enigszins vergelijkbaar is met de AE Dental Tonsil Stone Removal tool. Het verschil zit in het uiteinde, dat bij de TonsilFresh Led Tool een simpel rond puntje is. Tegelijkertijd beschikt de TonsilFresh Led Tool echter over een LED-lampje.

Hierdoor kun je precies zien waar je aan het werk bent en hoef je niet onnodig op het weefsel te duwen om de amandelstenen te verwijderen.

AE Dental Power Floss

Wil je amandelstenen oplossen, dan moeten de amandelcrypten zo goed mogelijk schoon worden gehouden. Dit kun je doen met de AE Dental Power Floss. Met deze monddouche kun je amandelstenen wegspoelen uit de crypten en het gebied direct reinigen.

Gebruik alcoholvrij mondwater om achtergebleven bacteriën aan te pakken. Een voorbeeld van goed mondwater is Oxyfresh mondwater, dat werkt op basis van actief zuurstof.

Oorzaak amandelstenen aanpakken

Door amandelstenen alleen maar weg te halen heb je enkel een tijdelijke oplossing van amandelstenen. Een langdurige oplossing vind je door ook de oorzaak van de brokjes aan te pakken. Dit doe je door de eerder genoemde risicofactoren zoveel mogelijk in te dammen.

Heb je bijvoorbeeld vaak een droge mond, drink dan meer water, drink minder koffie en alcohol en neem zo nu en dan keelpastilles. Keelpastilles kunnen de speekselproductie flink stimuleren. Kies wel voor keelpastilles die niet volzitten met suiker.

Een aanrader is Dr Katz lozenges. Deze pastilles stimuleren de speekselklieren, en heeft ingrediënten die de natuurlijke balans in de mond respecteren.

Wordt het probleem verergerd door een neusverkoudheid, dan is het goed om regelmatig de neus te snuiten en nadien California Breath Sinus Drops te druppelen. Deze druppels pakken de bacteriën aan in zowel de neus als keel.