Ook al is je kunstgebit zeer sterk, het kan wel eens voorkomen dat er een gedeelte van je kunstgebit afbreekt. Bijvoorbeeld door een hap te nemen van een iets te hard stokbroodje. Of je bent gevallen en ongelukkig terechtgekomen, naast een paar kneuzingen heb je ook een gebroken kunstgebit aan de val overgehouden. In dit geval is het belangrijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een tandprothetische praktijk om je kunstgebit weer te laten herstellen. Deze reparatie kan in de meeste gevallen nog dezelfde dag voor je geregeld worden.

Onderhoud kunstgebit

Ongelukjes gebeuren, daar kan je nou eenmaal niets aan doen. Maar om te voorkomen dat je kunstgebit zomaar breekt, is het ook verstandig om deze goed te onderhouden. Beweeg niet al te hard met de borstel over de prothese wanneer je aan het poetsen bent. Gebruik ook geen andere middelen dan de tandpasta’s die worden aangeraden door de specialist. Op deze manier voorkom je dat er kleine scheurtjes en barstjes ontstaan in het kunstgebit. Laat verder ook hard voedsel, zoals snoepjes en hard brood liggen. Of neem hier kleine stukjes van en laat het voedsel eerst wat zachter worden in je mond voordat je gaat kauwen.

Repareer niet zelf

Ook al denk je dat je zelf die afgebroken tand van je kunstgebit weer kan lijmen, raden wij je dit niet aan. Het gevaar is dat je op deze manier wellicht nog meer schade aanricht aan het kunsthars. Zo kan de tand weer opnieuw afbreken met een andere gedeelte van je kunstgebit erbij. De tandheelkundige specialist heeft alle benodigde middelen voor een kunstgebit reparatie. Daarbij hoef je meestal niet heel lang te wachten voordat jij je prothese weer mee kan nemen. Dit is vaak binnen een paar uur weer opgelost.

 

Reparaties in het weekend

Wanneer je op een vrijdagavond te maken krijg met een afgebroken kunstgebit, kan je het gevoel hebben dat een weekend nog heel lang duurt. Daarom is het ook niet altijd even verstandig om tot maandag te wachten. Zeker niet als dit betekent dat je een paar dagen eigenlijk niet kunt eten. Veel tandheelkundige specialisten zijn ook bereikbaar in het weekend voor spoedgevallen. Neem in dit geval contact op met je praktijk voor de mogelijkheden en in hoeverre je deze kosten kunt declareren bij je verzekeraar.