Het jaar begint weer op zijn einde te lopen. De kerst komt er aan en de temperaturen dalen. Op tv wordt je dood gegooid met reclames van zorgverzekeraars. Stuk voor stuk zeggen ze de goedkoopste en beste te zijn. Het zijn er zo veel dat je bijna niet meer weet waar je moet zoeken. Elk jaar weer is het belangrijk om te kijken of je huidige verzekering nog het beste bij je past. De premies worden elk jaar verhoogd. We betalen immers het liefst zo min mogelijk voor de meeste zorg. Maar hoe zorg je er voor dat je de voordeligste zorgverzekering af sluit die het beste bij jouw situatie past? In dit artikel geven we je een aantal tips waarmee je de kosten voor je zorgverzekering zo laag mogelijk kan houden.

Verzekeringen vergelijken

Wat de beste zorgverzekering is, verschilt per persoon. Dit hangt af van de vergoedingen die je wil hebben. Weet je nu al dat je in 2019 meer dan alleen een controle bij de tandarts zal hebben, dan is het verstandig om een aanvullende tandarts verzekering af te sluiten. Om je tijd te besparen zijn er websites waar je zorgverzekeringen vergelijken kan. Op deze vergelijkingssites kan je veel voorkomende opties selecteren zodat verzekeringen die bij jou passen worden weergegeven. Zo hoef je niet zelf een lijstje te maken van prijzen en opties maar wordt dit in één klik overzichtelijk weergegeven.

Eigen risico verhogen

Het eigen risico zal in 2019 ook weer €385 bedragen. Wanneer je jong en gezond bent is de kans groot dat je het eigen risico niet op maakt. Het bedrag kan niet worden verlaagd maar wel worden verhoogd. Wanneer je het eigen risico verhoogd, wordt je premie per maand lager. Dit betekent dat je maandelijks geld bespaard. Echter, is het uiteraard mogelijk dat er iets gebeurd waardoor je kosten krijgt die boven je eigen risico uitkomen. Als je dat niet op een willekeurig moment zelf kan betalen is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Anders is het iets dat je zeker kan overwegen.

Verzeker je niet dubbel

Iedereen met een basisverzekering is verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt, zou het kunnen dat hier dezelfde vergoeding geldt. De basisverzekering vergoedt medische kosten tot het bedrag dat in Nederland ook gevraagd zou worden voor dezelfde behandeling. Wil je alles vergoed krijgen, dan kan dit via je zorgverzekering of je reisverzekering.

Betaal per jaar

Voor het betalen van je zorgverzekering per maand, betaal je een toeslag. Wanneer je de verzekering op jaarbasis betaalt, bespaar je deze toeslag. Ook ontvang je vaak een korting als je op jaarbasis betaald. Dit bespaart de verzekeraar namelijk tijd.

Kies één verzekeraar voor al je verzekeringen

Wanneer je meerdere verzekering af sluit bij dezelfde verzekeraar is er vaak sprake van een pakketkorting. Dit is vaak niet weergegeven op de website. Het gaat vaak om een korting van 5%. Echter, moet je je hier niet in vergissen. Het kan namelijk toch voordeliger zijn om voor verschillende verzekeraars te kiezen aangezien.